Babi merupakan seorang pegawai istana. Babi memang dari kecil teringin utk berkerja di istana. namun pada suatu hari Babi pergi melawat Taman. Babi sangat seronok. Lalu Babi balik kekandang dan berfikir. adakah Babi membuat keputusan yg benar? adakah kerja istana lebih baik dr di Taman yg indah? Babi keliru. Babi panik. lalu Babi mengambil langkah2 drastik utk membentangkan semua idea-idea dlm bentuk permasalahan serta cara mengatasi.

Babi menyelupkan kaki kedalam lecak dan start melakar peta minda. Lalu Babi mendapat pasti bahawa cara yg terbaik adalah dengan mengenali selok belok kerja diantara 2 itu. mau tak mau, Babi terpaksa meletakkan jawatan di istana terlebih dahulu untuk memastikan tiada keputusan berat akan berlaku. Babi tahu perbuatan ia ini akan sedikit sebanyak menjejaskan reputasinya dimata masyarakat. namun Babi akur pada semua itu. kerana ini melibatkan kesejahteraan Babi tersebut.

Fasa pertama rancangan Babi berjaya dengan perletakkan jawatannya. walaupon berat keputusan yang diambil, namun Babi terpaksa melakukan nya kerana takut tidak dapat memberikan komitmen sepenuhnya terhadapat istana. Namun, Babi tak henti2 mengunjungi Istana bagi mengekalkan hubungan Babi dan istana yang tak sepatutnya berakhir sebegitu sahaja.

Fasa Kedua juga berjaya dilaksanakan dengan jayanya dimana Babi dapat menyesuaikan diri dengan atmosfera baru di mana gaya hidup nya juga turut berubah. Babi juga trut menjengok Taman bagi memantau selok belok serta cr penanaman yg efektif dan sebagainya. Namun sering dihalau oleh penjaga taman tersebut. Taman itu kelihatan indah dengan kawalan dan penjagaan rapi oleh penjaga taman tersebut. Namun itu tidak memaksa Babi utk terus berhenti berazam utk mendekati taman tersebut.

Walaupon usaha saksama dilakukan, Babi mula sedar, bahawa Babi tidak sesuai bekerja di istana kerana Babi adalah haiwan yg kotor. mustahil juga bekerja ditaman. nescaya Babi akan mengotori lanskap Taman tersebut.